Kars’ta Sezonun İlk Gravyer Peyniri Tezgahlarda
Kars’ta meralarda beslenen ineklerin sütünden üretilen gravyer peyniri, sezonun ilk ürünleriyle tezgahlardaki yerini aldı.

Türkiye’nin peynir üretiminde önemli merkezlerinden Kars’ta, sezonun ilk gravyer peyniri satışa sunuldu. Kentin 2 bin 500 rakımlı meralarında beslenen ineklerin sütünden yapılan gravyer peyniri, uzun uğraşlar sonucunda üretiliyor.
Ortalama 20-25 kilogram tam yağlı süt kullanılarak 1 kilogram gravyer elde ediliyor. Mayıs ayında toplanan sütler, yöreye özgü bakır kazanlarda pişirilip çeşitli işlemlerden geçtikten sonra olgunlaşmaya bırakılıyor.
Sarıkamış ilçesinde kilosu 900 liradan satışa sunulan tescilli gravyer, tezgahlarda yerini aldı. Peynir işletmecisi Furkan Turut, sezonun ilk gravyerlerini kesip paketlemeye başladıklarını belirterek, “Bu gravyer mayıs ayında üretildi ve olgunlaşma sürecinin tamamlanmasının ardından tezgahımıza geldi. Tekerin ağırlığı yaklaşık 80 kilogram. Paketleme sonrası 500 gram ve 1 kilogramlık vakumlu paketlerle Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz” dedi.
Vatandaş Halil Cihangir ise Kars gravyerinin lezzetine dikkat çekerek, “Sezonun ilk gravyerinin tadına baktık, gerçekten çok özel ve lezzetli” ifadelerini kullandı.
Tepkiniz Nedir?






